Inbound Marketing

12 arhetipov osebnosti Buyer Persone

12 arhetipov osebnosti buyer persone ilustrira kakšno moč ima naša podzavest pri nakupnih odločitvah in kako jo lahko glede na določen arhetip obvladujemo.



Poznati svoje stranke je ključ do dobre prodaje tako za B2C kot B2B podjetja. Pa jih poznate?

Tako kot ima vsak človek svojo osebnost, svoj karakter, svoje načine razmišljanja, navade in cilje v življenju, tako lahko tudi podjetjem damo te osebnostne lastnosti. Iz psihologije, predvsem na področju podzavesti, je v prejšnjem stoletju švicarski psiholog Carl Jung razvil 12 arhetipov osebnosti, tipične vzorce, ki obstajajo v zavesti posameznika in družbe.

 

12_arhetipov_osebnosti.jpg

Te vzorce je sodobni marketing vzel za osnovne gradnike blagovnih znamk, ki pa nam tudi pomagajo okarakterizirati idealne stranke, definirati nakupne poti ter komunicirati z našimi kupci.

 

V tem blogu boste izvedeli kakšni so ti vzorci ter v njih prepoznali sebe in svoje nakupne navade, prav tako pa tudi Vaše buyer persone. Če jih poznate, boste vedeli kako in s čim prepričati svoje kupce.


 

12 Arhetipov osebnosti – Jih prepoznate?

 

1. Nedolžnež

Iskren in preprost, na življenje gleda optimistično, v ljudeh vidi le najbolje. Želi biti srečen. Takšen pogled skozi rožnata očala mu daje upanje, romantičen pogled na svet, slaba stran tega pa je včasih prevelika naivnost. Ta tip osebnosti si želi preprostih stvari, prav tako prepostih nakupov.

 

2. Vsakdanjež

Takšna Buyer Persona  bi bila rada del družbe, del kroga prijateljev ali se počutila pripadno v skupini sodelavcev. Ne želi izstopati, njen ideal je pravzaprav povprečje, zato so razumljivo takšne tudi njene potrebe in nakupne navade.

 

3. Junak

Pogum je prva stvar, ki določa ta tip. Čuti svojo moč, rad tekmuje, predvsem s sam sabo in želi zmagovati. Zdravo samozavesten in navdih vsem, ki si želijo sprememb na bolje, ki se želijo rešiti iz kakršnihkoli slabih življenjskih situacij. V zgodbah ga najdemo tudi kot superjunaka, v vsakdanjem svetu pa velikokrat kot športnika, vojaka in nekoga, ki se ne boji živeti polno življenje.

 

4. Skrbnik

Veliko srce, ki želi pomagati drugim, skrbeti za ljudi, ki so mu blizu in eden najbolj radodarnih tipov. Nežna oseba, ki čuti stisko drugih. Pravi svetnik, nesebičen, vendar lahko v skrajnem primeru pripelje do tega, da se počuti kot mučenik, ker pozabi poskrbeti zase. Pri nakupih bo iskal izdelke, ki so mu v pomoč, ki so recimo nežni šamponi ali ga podpirajo za boljši dan, kot recimo kava.

 

5. Raziskovalec

Iskalec boljšega življenja, novih dogodivščin, novih poznanstev. V iskanju sebe lahko prepotuje svet ali gre globoko vase raziskovati svojo osebnost, individualnost in prave vrednote. Želi si predvsem svobode, želi biti to, kar je resnično on sam. V iskanju lahko najde čudovite stvari, zna pa se zgoditi tudi, da gre predaleč in ostane sam na poti.

 

6. Ljubimec

Pravi romantik. A ne le v poetičnem smislu, temveč tudi v iskanju ljubezni do vsega lepega, sanjskega, celo glamuroznega. Rad uživa v dobri hrani, posebnih priložnostih in redkih doživetjih. Še najbolje ga vidimo kot osebo, ki se zares trudi biti v dobrih odnosih z vsemi, tako v intimnih odnosih, kot prijateljskih in poslovnih. Odlikuje ga strast do življenja in v nakupih bo iskal znamke, ki mu bodo pri tem pomagale.

 

7. Upornik

Z razlogom ali brez. Pravila mu ne pomenijo nič, njegova svoboda pa vse. Najbolj svoboden tip, po drugi strani tudi potencialno najbolj osamljen, ker za seboj požiga mostove. Išče revolucionarne ideje in dogajanja. Tudi sam je lahko inovator, saj zna na svet gledati z drugimi, bolj neobremenjenimi očmi. Išče pa tudi rešitve, ki mu pomagajo biti svoboden, od prevoznih sredstev do oblačil, ki so povsem nekaj novega, še ne preizkušenega.

 

8. Kreator

Brez ustvarjanja se ne počuti dobro v svoji koži. Lahko je umetnik, izumitelj, podjetnik. Želi si ustvariti nekaj originalnega, pokazati svetu svojo vizijo na drugačen način. Verjame, da lahko vse, kar si zamisli, tudi uresniči. Kar pa uresniči, želi, da ima trajno vrednost, nekaj večnega. Najbolj ustvarjalen tip, ki si kot tak želi tudi imeti in kupiti unikatne izdelke, ki izražajo lepoto, popolnost in brezčasnost.

 

9. Vladar

Šef v službi, glavni v družbi, prvi v mestu in glavni na vasi. Vedno želi imeti vse pod nadzorom. Sprememb si ne želi. Spoštuje zakon in te zakone tudi postavlja. Vidimo ga na vseh odgovornih položajih, od direktorskih do političnih. Pravi vodja, a v negativnem pomenu tudi tiran. Rad ima varnost, odgovornost in zanesljivost, zato bo tudi posegel po izdelkih, ki mu nudijo prav to.

 

10. Čarodej

Odkriva nove načine spreminjanja sebe in sveta. Inteligenten, ob tem se počuti še posebnega. Želi vedeti, kako deluje svet. Z dovolj znanja zna gledati v prihodnost in odkrivati trende. Pravi vizionar, ki ga pogosto srečujemo v svetu najuspešnejših podjetnikov, izumiteljev in karizmatičnih vodij. Želi, da njegove stvaritve dvignejo duha, zato tudi išče izdelke, ki tako pozitivno spreminjajo svet.

 

11. Zabavljač

Najbolj zabavna oseba za mizo ali v dobri družbi. Uživalec življenja. Vse, kar si želi je, da svoje življenje živi polno, z namenom, predvsem pa, da mu ni dolgčas. Srečujemo ga med komedijanti in med ljudmi, ki z nasmehom najdejo poti skozi vse življenjske izkušnje. Rad se igra, rad preizkuša nove stvari in išče izdelke, s katerimi bo njegov dan bolj zadovoljen.

 

12. Modrec

Iskalec resnice. Išče znanje v svetu in v sebi. Klasičen filozof, učitelj, neutruden učenec, knjižni molj in prebivalec knjižnice. Vse za znanje in vedenje, kako deluje svet, vesolje in vse, kar obstaja. Visoko inteligenten, ne le načitan, ampak tudi nekdo, ki zares razume. V svojem iskanju znanja pa gre lahko tudi predaleč, če išče znanja zaradi znanja samega. Najbolj tipičen predstavnik kupca, ki ga najdemo v knjigarnah in specializiranih trgovinah, ob gledanju dokumentarnih filmov in vedno s knjigo v roki.



Povzetek: 12 Arhetipov Buyer Persone

Spoznali smo nekaj osnovnih vzorcev, ki jih vidimo v ljudeh, podjetjih in blagovnih znamkah. Če te vzorce pripišemo tudi našim idealnim strankam, jih bomo razumeli in vedeli na kakšen način in s čim jih bomo prepričali, da postanejo naši kupci. 

V seriji blogov  bomo moč 12 arhetipov osebnosti in vpliv, ki ga imajo v modernem marketingu pogledali še globje in ilustrirali konkretne primere, ki vam bodo koristili pri prepoznavi idealnih strank, generiranju novih leadov, grajenju blagovne znamke, ohranjanju zvestobe kupcev in konverziji.

 

Vsako podjetje mora imeti za uspešno poslovanje izdelano vsaj eno Buyer Persono

Če želite ustvariti svojo Buyer Persono, si brezplačno prenesite uporaben delovni zvezek, ki Vam bo pri tem pomagal z navodili, praktičnim primerom in predlogami.

 

 New Call-to-action


 

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.