Inbound Marketing

B2B trženje-Kako ga pospešite s Social Sellingom in Inbound Marketingom

Iščete nove B2B stranke? Preberite kako izkoristite inbound marketing v kombinaciji z LinkedIn Social Selling za uspešno B2B trženje.


Inbound marketing vsestransko koristi spletnemu poslovanju – vpliva na uvrstitev v spletnih iskalnikih, pomaga pri pridobivanju strank skozi privlačno vsebino ter širi skupnost, ki jo vzdržujemo na družbenih omrežjih. A da bi zbrano publiko kar najbolj učinkovito pretvorili v stranke, je še vedno potreben osebni pristop, s katerim nadgradimo samo spletno prisotnost – pravi pospešek pri tem ponuja Social Selling, ki se odlično izkaže tudi pri B2B trženju.

B2B Trženje - kako ga pospešite s Social Sellingom in Inbound Marketingom

Z deljenjem koristnih in uporabnih vsebin vsekakor dosežemo pozitiven učinek. Znano je, da dajejo spletni iskalniki veliko težo povezavam, ki na spletno stran kažejo z informativnih blogov, na enak način pa promociji koristijo druge uporabne vsebine. Z rednim objavljanjem kakovostne vsebine bo investicija časa in truda ponudila opazen učinek – relevantne in kakovostne vsebine so ključne za doseganje odlične uvrstitve v spletnih iskalnikih in seveda za uspeh pri spletnem poslovanju nasploh!

Inbound Marketing je prava naložba za dolgoročno rast

Za kar najboljši učinek moramo pripraviti kakovostne vsebine, ki odgovarjajo posameznim fazam nakupnega procesa, v katerih dosegamo potencialne stranke. Oblikujemo kombinacijo relevantnih tematik in konkretnih vsebin, ki se najbolje povezujejo z informacijami, ki jih potencialne stranke iščejo. Najpogosteje gre za informativne prispevke, ki opisujejo rešitev za določen problem, to pa je možno razširiti tudi v pravi vodnik ali e-knjigo. Ustvarjanje vsebin seveda zahteva čas, še posebej pri obsežnejših prispevkih, a ravno zato učinkovitost vsebinskega marketinga na dolgi rok raste. Začetni trud se zanesljivo poplača, saj sadove trdega dela obiramo stalno, dokler vsebine ostanejo na internetu. Če k temu dodamo še redno osveževanje vsebin in dodajanje novosti, dobimo učinkovit tržni stroj, ki bo na dolgi rok izjemno uspešen.

Najprej je treba vzpostaviti rastočo spletno skupnost, nato pripraviti nekaj osnovnega gradiva. Na dolgi rok se razmerje med trudom in učinkom obrne, nekaj dela bo le z osveževanjem vsebin in pripravo zanimivih novosti, medtem ko bodo vedno bolj opazni učinki takšne dolgoročne strategije.

Social Selling znatno pospeši vaše B2B trženje

Vsebinski marketing ponudi najbolj prepričljive sadove na dolgi rok, zato v začetku še ne moremo pričakovati opaznega učinka. A s pravim pristopom lahko ta postopek vseeno nekoliko pospešimo, hkrati pa na različne načine še dodatno koristimo celotnemu spletnemu nastopu. Namesto, da bi se zanašali le na pasivno posredovanje vsebin, ponuja Social Selling bližnjico – najprej vzpostavimo osebni odnos s ciljno publiko, angažirajmo potencialne stranke in naposled ponudimo vsebino bistveno bolj dovzetni publiki.

Social Selling se odlično izkaže na družbenih omrežjih, kot sta LinkedIn in Xing. Poiščite ciljno publiko, zgradite spletno skupnost, vzpostavite dvostranske odnose s svojimi ciljnimi strankami. Sliši se enostavno, pristop pa vključuje kar nekaj korakov:

1. Optimizirajte svoje profile

Vaš profil na družbenih omrežjih je vizitka podjetja, ki mora biti aktualna in dovršena. Naj ustvari zaupljivo in verodostojno podobo pri ciljni publiki. Z zastarelim profilom in pomanjkljivimi informacijami bo le težko uspešno poslovati preko spleta.

2. Opredelite idealno stranko

Svoje napore morate pri trženju usmeriti proti relevantni ciljni publiki. Opredelite buyer persono, ki ponuja največ potenciala. Določite kar najbolj specifične kriterije v skladu s strategijo Inbound Marketinga. Omejite se na geografsko področje, panogo, vlogo, veščine in podobno. Na podlagi teh podatkov lahko na LinkedInu ali Xingu enostavno poiščete obetavne kontakte. Vzpostavite osebni stik.

3. Vzpostavite osebni stik

Prvi stik naj ne bo anonimen ali avtomatiziran. Vzpostavite osebni stik s svojimi povezavami. Premislite, kaj imate ponuditi skozi tovrstno mreženje, pripravite kratko in udarno predstavitev in spodbudite sogovornika k odzivu. Prilagojena sporočila z ustrezno spodbudo bodo zelo učinkovita!

4. Zgradite odnos

S ciljno publiko se lahko enostavno povežete, nekoliko zahtevnejša pa bo vzpostavitev pravega odnosa. Pozornost publike bo treba usmeriti na identiteto in ponudbo podjetja, zanimanje pa bo treba vzdrževati na dolgi rok. Za trden obojestranski odnos spremljajte dogajanje pri strankah, odzivajte se na njihove objave, potrdite njihove kompetence, zastavite vprašanja in delite vsebine na svojem profilu. Na dolgi rok se tako zgradi zaupljiv odnos, ki ga je lažje izkoristiti za trženje.

5. Objavljajte koristne vsebine

V tem koraku nastopi čas za dokončno združitev Social Sellinga in Inbound Marketinga. Zainteresirana in animirana publika bo veliko bolj dovzetna za vsebine, ki jih ponudite. Objavljajte informativne prispevke, predstavite svoje značilnosti in kompetence, spodbudite publiko k interakciji …

Dolgoročni učinki Inbound Marketinga in Social Sellinga

Dolgoročni učinek tovrstnega trženja je zagotovljen, pokazali pa se bodo tudi takojšnji učinki. Širša skupnost, vzpostavljena okoli identitete podjetja na družbenem omrežju, ponuja idealen temelj za uspešen Inbound Marketing. Publika sprejema predstavljene vsebine in jih deli dalje, lahko pride tudi do viralnega učinka, s katerim se vsebine bliskovito razširijo med bistveno širše spletno občinstvo.

Ne pozabimo na posredne koristi, ki jih lahko pričakujemo od uspešnega trženja na ta način. Interakcija z občinstvom vzpostavlja zaupanje in utrjuje prisotnost vaše znamke na trgu, posledično se poviša tudi ugled tako v očeh publike kot pri spletnih iskalnikih, ki bodo povezavo do spletišča uvrstili višje med svojimi rezultati.

Prenesite si brezplačen Social Selling Vodnik za uspešno B2B prodajo in naučili se boste kako pohitriti vašo prodajo preko družbenih omrežij kot so LinkedIn.

 

CTA za brezplačen prenos Social selling vodnik

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.