Inbound Marketing

Buyer Persona - kako jo ustvariti in zakaj jo potrebujete?

Odgovori na vprašanja: Kaj je Buyer Persona? Zakaj potrebujete Buyer Persono in kako jo ustvariti. delovni zvezek Buyer PersonaBuyer persona je ključ do uspešnega trženja.

Je eden od najpomembnejših komponent za uspešno inbound marketing strategijo. Zakaj je tako pomembna? Zato ker je buyer persona tisti lik, za katerega ustvarjate vsebino in ki ga poskušate doseči s svojimi aktivnostmi. Vsaka vrsta organizacije bi morala imeti definirano svojo buyer persono, tako B2B, B2C ali neprofitne organizacije, saj vsakdo želi doseči nekoga.

Ste se že kdaj vprašali, kako ustvariti, dokumentirati in spremljati idealno stranko podjetja? Za Vas imamo odlično gradivo: Delovni zvezek: Kako ustvariti Buyer Persone.

Buyer Persona = Idealna Stranka

 

Kaj je Buyer Persona?

Definicija: Ustvarjena in strnjena predstavitev idealne stranke/kupca.

Buyer Persona pol resničen opis vaše idealne stranke/kupca, ki temelji na REALNIH PODATKIH in nekaj preudarno izbranih špekulacijah o strankini/kupčevi demografiji, načinu obnašanja, motivaciji in ciljih.

Idealna stranka:

 • Ni samo vaš ciljni trg.
 • Ni samo naziv delovnega mesta oz. funkcija v podjetju.
 • Ne temelji na posameznem produktu, orodju ali tehnologiji. Temelji na razlogu, zakaj nekdo uporablja določen produkt ali storitev.
 • Niso točno določeni posamezniki (resnični ljudje, ki jih poznate). Resnični ljudje imajo karakteristike, ki so lastne le njim in so zato edinstveni. Idealna stranka pa je opis lika, ki predstavlja homogeno podskupino vaših strank.

 

Zakaj potrebujete buyer persone?

 1. Persona je bistvenega pomena v vsaki fazi Inbound Metodologije. Vaš cilj ni privabiti le množico neznancev na spletno stran. Vaš cilj je privabiti prave neznance na spletno stran, tiste, ki jih vaši produkti ali storitve zanimajo in jih potrebujejo. Ti pravi neznanci so vaše Buyer Persone. Vse vsebine na vaši spletni strani naj bodo ustvarjene z namenom privabiti, pretvoriti, prodati in navduševati vašo Buyer Persono.
 1. Persone nam pomagajo ugotoviti kje se vaše idealne stranke/kupci zadržujejo na internetu. Če veste kje na internetu se vaša idealna stranka največ zadržuje, potem lahko marketinška prizadevanja usmerite v ta določena področja.
 1. Persone lahko vodijo razvoj produktov in storitev. Če veste, kaj dejansko vaša idealna stranka želi, lahko razvijete nekaj, kar bodo takšni ljudje v resnici uporabljali in kupovali. Če veste, kaj želi doseči, lahko razvijete nekaj, s čimer jim boste pomagali doseči cilje in premagati izzive, s katerimi se soočajo.

Najpomembnejše je zavedanje, da je Buyer Persona tisti lik, za katerega ustvarjate vsebino. Poznavanje Vaše idealne stranke vam bo pomagalo ustvariti prave vsebine (content), ki napajajo in poganjajo inbound marketing strategijo.

S pravimi vsebinami učinkovito privabite prave neznance, jih pretvorite v lead-e (prodajne kontakte), jim prodate določen produkt ali storitev in jih s tem spremenite v kupce.

Buyer persona in nakupna pot naj bosta vodilo za vsebine, ki jih ustvarite, marketinške akcije, ki jih lansirate, načine kako prodajna ekipa pristopa strankam in celo produkti in storitve, ki jih razvijete, naj bodo vezani na Buyer Persono.

 

Kako določiti Buyer Persono?

Podatke za določitev idealne stranke pridobivamo s pogovori s prodajno ekipo, anketami in pogovori z obstoječimi in potencialnimi strankami, s pomočjo fokusnih skupin in različnimi orodji za raziskavo prodajnih kontaktov.

Z analizo pridobljenih podatkov ugotovimo skupne točke celotnega vzorca, trende obnašanja in motivatorje naše ciljne skupine. Te podatke strnemo v zgodbo, ki konsistentno opiše našo idealno stranko. Zgodba naj bo življenjska in sestavljena iz naslednjih 5 poglavij:

Demografski podatki in informacije o službi, ki jo opravlja.
 • Kako izgleda dan v njihovem življenju?
 • Kaj so njihovi izzivi in bolečine?
 • Kje se napajajo z informacijami?
 • Najbolj pogosti ugovori, vezani na izdelek in storitev.

 


Vsakdo, ki želi doseči nekoga mora imeti razvito buyer persono. Čas, ki ste ga vložili v raziskavo, razvoj in določitev vaše buyer persone se bo obrestoval z rastjo posla.

Če želite ustvariti svojo Buyer Persono, si brezplačno prenesite uporaben delovni zvezek, ki Vam bo pri tem pomagal z navodili, praktičnim primerom in predlogami.

 

New Call-to-action


 

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.