Inbound Marketing

Kako z Inbound Marketingom iz svoje pisarne vzpostaviti nova tržišča?

Kako vam lahko Inbound Marketing pristop pomaga pri potrebni raziskavi in analizi trgov, če želite vzpostaviti nova tržišča.


Povsem jasno je, da ima vsaka gospodarska družba kot glavni cilj razvijati svoj posel tudi z vstopom na nova tržišča in s tem pospešiti rast podjetja ter povečati prihodke.

Ste etablirano podjetje? Leta ste gradili svoj posel, se spopadali z izzivi kot so, upravljanje profitabilnosti, pridobivanje kupcev in optimizacija proizvodnje in poslovnih procesov. Nastopi čas, ko se vaši napori obrestujejo in izziv postane vzpostavitev novih tržišč.

Ste Start-Up podjetje? Ambiciozni cilji vas ne omejuje le na en trg, temveč želite takoj »napasti« večje geografsko območje potencialnih trgov.

Ni nujno, da je poslovni model, ki je prinesel dobre rezultate na določenem trgu tudi recept za uspeh na novih trgih. Običajno ni.

 Inbound Marketing pomaga osvojiti svet iz vaše pisarne

 

Kaj so osnovne stvari, ki jih morate upoštevati, če želite uspešno vzpostaviti nova tržišča?

Širitev na nove trge je nedvomno stroškovno intenzivna in preden investiramo čas in denar je dobro, da naredimo nekaj domačih nalog.

1. Izbira in določitev ciljnega trga

Določite kriterije, ki jih potencialni novi ciljni trg mora izpolniti. Preverite in določite lastnosti trga kot so geografska lega, velikost trga, lastnosti potencialnih strank, gospodarsko-politična ureditev, razvojna stopnja gospodarstva.  Preverite čim več lastnosti, saj bodo kasneje pomagale pri izbiri.

2. Naredite analizo trga

Pridobite podatke o izbranem trgu in jih primerjajte z kriteriji, ki ste jih določili. Najlažji in najcenejši način je, da uporabite obstoječe tržne analize ter podatke dostopne na internetu. V tej fazi bi morali že imeti sliko, kako zanimiv je vaš potencialni novi trg in s kakšnimi izzivi se lahko srečate pri vzpostavitvi poslov.

3. Preverite prepreke za vzpostavitev novega tržišča

Analizirajte na kakšne potencialne prepreke lahko naletite. Obstoja nekaj pomembnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na vstop na novi trg. Preverite državno politiko, to je zelo pomembno za tehnološka podjetja ter ostala podjetja, ki so lahko podvržena državnim regulativam. Preverite kako se vaš izdelek ali storitev razlikuje od že obstoječe ponudbe na trgu, kakšne stroške povzroči uvedba novega dobavitelja in kako učinkovita je lahko distribucija izdelkov. Seveda je internet močno zmanjšal prepreke v mednarodnem poslovanju, pa vendar jih ni povsem odstranil.

4. Preverite lokalne navade

Zelo pomembne so tudi neoprijemljive in na prvi pogled nepomembne stvari, ki pa lahko vplivajo na uspeh oz. neuspeh. Mednje sodijo kulturološke razlike in običaji sklepanja poslov v določenem okolju. Vsekakor boste našli nasvete, kako poslovati v določenem okolju, pa vendar je dobro, da sami preverite kako kupci dojemajo vaše izdelke ali storitve. Zelo pomembno je tudi, da preverite, če ime vašega podjetja ustreza novemu tržišču ali poslujejo pretežno v domačem jeziku, je nujno potrebno imeti lokalnega partnerja, in tako naprej.

5. Preverite konkurenco

Raziščite obstoječe tekmece in pridobite čim več informacij o njihovih izdelkih, storitvah, strategijah, cenovni politiki in prisotnosti na spletu..

6. Vzpostavite  odnose s potencialnimi partnerji

Kako boste plasirali vaše izdelke na trg in kakšna strateška partnerstva potrebujete, da boste uspeli? Prepoznajte poti, ki vas bodo najhitreje popeljale do vaših potencialnih kupcev. Drugo vprašanje je ali jim boste prodajali neposredno ali preko partnerjev in kako bodo kupci kupovali vaše izdelke ali storitve? Po internetu ali na prodajnih mestih? Vaše izkušnje na podlagi obstoječega poslovnega modela in vaš obstoječi uspeh vam bosta pomagala določiti najučinkovitejšo pot.

7. Naredite načrt za vstop na novi trg

Načrt vsebuje vse informacije, ki ste jih zbrali in strukturirali. Kako boste pozicionirali vaše izdelke ali storitve? Kako boste segmentirali trg? Kakšno cenovno politiko boste ubrali? Načrt vam bo zelo koristil pri nadaljnjih korakih.

 

Ali lahko Inbound Marketing uporabimo za zgoraj naštete aktivnosti?

V našem blogu kako Inbound Marketing koristi B2B podjetjem smo že pisali o prednostih in koristih, kako ustvarimo svojo lastno publiko, posledično pa postanemo neodvisni od medijev ter trajnostno in dolgoročno gradimo prepoznavnost podjetja, izdelkov in storitev. Če se vrnem na zgornje vprašanje; Odgovor je DA.

Preverili smo ali lahko Inbound Marketing pristop uporabimo tudi za začetne faze vstopa na tuja tržišča za katere praviloma porabimo kar precej časa in rezultat nas je prepričal. Hitreje smo ocenili potencialni trg, raziskali izzive in prepreke ter identificirali zahteve kupcev na ciljnih trgih. Inbound pristop se ni izkazal le za privabljanje neznancev na spletno stran in generiranje leadov temveč je pripomogel tudi k izgradnji partnerske mreže. Seveda pa vseeno ne smete zanemariti tržnih raziskav, ki jih narekujejo ustaljena pravila.  

Inbound je v prvi vrsti marketinški pristop, podprt z marketinško avtomatizacijo, ki podjetjem pomaga pri generiranju leadov, to pomeni ob pravem času, na pravem mestu, poiskati prave prodajne kontakte, ki potrebujejo prav vaše izdelke oz. storitve.

Ste prepoznali prednosti in koristi za vaše podjetje?

Naročite si klic strokovnjaka za neobvezen posvet tukaj ali nas pokličite na 01 2573 276!

 

New Call-to-action

 

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.