Inbound Marketing

Zakaj je B2B email marketing za izvoznike v DACH tako pomemben?

Izvedeli boste zakaj b2b email marketing za izvoznike v dach sigurno deluje ter dobili praktične nasvete in že napisane email predloge v nemškem jeziku.


Pred kratkim sem bila na poslovnem dogodku, namenjenem slovenskim izvoznikom. Prisotni so bili direktorji uspešnih slovenskih podjetij, ki izvažajo na različne globalne trge.  Dobra novica je, da so vsi beležili izvozno rast ter optimistično vidijo razvoj v prihodnosti.

Nemško govoreči trgi DACH (Nemčija, Avstrija, Švica) so za slovenska podjetja še vedno prva izbira. Zakaj?

B2B email mktg DACH.jpg
Glavni argument predstavnikov uspešnih izvoznih podjetij, na moje vprašanje zakaj, je bil odgovor, da je DACH trg velik,  Sloveniji geografsko blizu ter mentaliteta ljudi in način poslovanja precej podoben. To pomeni, da so stroški prodaje in logistike mnogo nižji, kot če se usmeriš na oddaljene trge Azije ali Amerike. Vsakoletno rast izvoza na nemški trg pa tudi uradno beleži Statistični urad RS.

Kaj je glavni izziv slovenskih izvoznikov v DACH?

Večina podjetij posluje na B2B področju. Sodelujejo z distributerji, veletrgovci, agenti, nekateri pa tudi neposredno z proizvajalci, ki vgrajujejo slovenske polizdelke v svoje produkte. Za rast izvoza in prihodkov iz tujih trgov morajo ohranjati dober odnos z obsotječimi kupci, katerim bodo v prihodnosti še več prodali in pa seveda tudi  poiskati nove kupce. Tukaj se soočajo z izzivom, kako trajnostno in stroškovno učinkovito negovati obstoječe stranke ter kako poiskati nove prodajne kontakte – Leade.

Večina podjetij še vedno rešuje omenjena izziva po klasični metodi, ki v prihodnosti zagotovo ne bo prinašala konkurenčne prednosti. Oddelki marketinga in prodaje sestavljajo liste potencialnih partnerjev, jih kličejo, nato pa potujejo po DACH, obiskujejo stranke, sejme, iščejo zastopnike in priporočila,.. za vse skupaj porabijo veliko časa in denarja, izplen pa ni vedno pozitiven. Pa da ne bo pomote, osebni stik z stranko je zelo pomemben, vendar to ne pomeni, da se omejimo zgolj na obisk enkrat dvakrat na leto.

Torej kako redno negovati naše kupce in prodajne kontakte, da nas imajo vedno “ v malih možganih”?

Odgovor je B2B email marketing za izvoznike v DACH.

B2B email marketing v Nemčiji deluje in raste, saj se število odprtih mailov iz leta v leto povečuje, odločevalci in nakupovalci v podjetjih pa iščejo informacije najprej na spletu. Če prejmejo koristne informacije kar v svoj e-poštni predal, toliko bolje. Tudi po nemški statistiki se odstotek odprtih mailov v segmentu B2B povečuje.

Nekateri uspešni slovenski izvozniki že imajo zavidljivo bazo prodajnih kontaktov in strank , ki pa jo ne izkoriščajo, kot bi jo lahko. Iz svojih pogovorov z njimi sem izluščila, da večina vsaketoliko pošlje kakšen mail z informacijo o novem produktu ali novico, da bodo prisotni na določenem sejmu, ne izvajajo pa rednega in  ciljno usmerjenega negovanja strank z email marketingom. B2B email marketing je za izvoznike v DACH ključnega pomena, če želijo zagotoviti, da bodo njihove stranke v bodoče od njih še več kupile oz. dolgoročno ostale  njihovi naročniki.

Zaključek: Zakaj je B2B email marketing za izvoznike v DACH pomemben?

  1. Ker je email še vedno prva in najbolj učinkovita izbira tržnikov in prodajalcev za komunikacijo s strankami in potencialnimi strankami.
  2. Ker je email marketing pomemben element Inbound marketinga pristopa, ki pomaga izvoznim B2B podjetjem ohranjati zvestobo strank, pridobiti nove stranke in skrajšati prodajni krog .
  3. Ker je email marketing za izvoznike v DACH najbolj racionalna in stroškovno učinkovita izbira za informiranje in negovanje strank ter pridobivanje novih prodajnih kontaktov.
  4. Ker so se navade nakupovalcev v nemških podjetjih močno spremenile. Pritisk na razmerje med kakovostjo in ceno je vedno večji. Nakupovalci se odločijo hitro in izberejo kakovostno ter cenovno ugodno rešitev. Pravočasno poslana informacija po emailu bo slovenskemu izvozniku omogočila prodajo izdelkov ali storitev, ki se morda drugače ne bi zgodila.

Če razmišljate, da boste v vašo izvozno marketing strategijo za DACH trge vpeljali strukturiran in ciljno usmerjen email marketing,vam bo pomagal Priročnik za B2B email marketing za izvoznike v Nemčijo, Avstrijo in Švico – DACH.

Izvedeli boste kako se lotiti B2B marketinga v DACH, praktične predloge emailov v nemškem jeziku pa vam bodo pomagale pri pripravi vaše prve email kampanje.

 Za brezplačen prenos priročnika in predlog  kliknite tukaj!

 

 

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.