Inbound Marketing

Kaj je marketinška avtomatizacija?

Zvedeli boste kaj je marketinška avtomatizacija, zakaj in kdaj jo potrebujete in kako vam pomaga pri generiranje leadov in strank 24 ur na dan.


Ne glede kaj prodajamo brez marketinga ne gre. Doba interneta je močno spremenila nakupne navade ljudi, zato so se tudi trženjske aktivnosti preselile na splet.

Koliko orodji uporabljate, da  obvladujete svoje on-line marketing aktivnosti? Orodja za pošiljanje E-mailov, Analytics, CMS, Social Media Sharing, SEO, CRM,… za znoreti veliko! Prav tako je vsak teden na voljo neko novo orodje, ki je kvazi brezplačno, v resnici pa ga je potrebno kupiti, če ga želimo koristno uporabljati. In poznate ta zoprn občutek, da ste kljub vsem mogočim orodjem izgubili pregled nad dogajanjem v marketingu in prodaji?

blog9-zobniki.jpg

Rešitev je marketinška avtomatizacija.

Inbound oz. Content Marketing je pristop k marketingu, ki se počasi uveljavlja tudi v slovenskem prostoru. Podjetja s koristnimi vsebinami uspešneje nagovarjajo svoje stranke, kot pa s klasično reklamo. Vsak blog, tweet, objava na facebooku,… je Inbound marketing aktivnost, ki mora biti strateško načrtovana, učinkovito realizirana in sledljiva. Imamo še veliko drugih online kanalov, ki jih moramo prav tako slediti.

Upravičeno želimo imeti dober pregled in vedeti kako uspešne so posamezne aktivnosti. Če vsak kanal spremljamo posebej je ta naloga velik zalogaj, ki jo težko opravi še tako organizirana oseba med nami.

 

Kaj omogoča orodje za marketinško avtomatizacijo?

 

Smisel orodja za marketinško avtomatizacijo je, da avtomatiziramo Inbound Marketing procese, ki smo jih definirali v naši strategiji trženja.  Na trgu obstaja veliko orodij med katerimi lahko izbiramo.

Glavne funkcionalnosti vsakega orodja so:

 1. Orodje za objavljanje vsebin: Content management system (CMS) je  že znotraj  rešitve za marketinško avtomatizacijo ali pa obstaja integracija z obsotječimi CMS rešitvami kot npr. Wordpress.
 2. Orodje za SEO: Vsebine morajo biti najdene, zato je SEO orodje nepogrešljivo. Koristno je tudi orodje za upravljanje ključnih besed.
 3. Social sharing: Vsebine morajo postati predmet debate tudi v družbenih medijih. Tukaj je koristna integrirana funkcionalnost, ki omogoča deljenje in spremljanje vsebin v družbenih omrežjih.
 4. Generiranje leadov: Za uspešno generiranje leadov potrebujemo pametne „Pozive k dejanju“ (Call to Actions-CTA) in pristajalne strani z obrazci, za pretvarjanje obiskovalcev v leade.
 5. Performančni podatki: Dobro je vedeti v realnem času, kako uspešna je posamezna vsebina (blog, e-knjiga, objava v družbenih medijih, itd.)
 6. Negovanje leadov – Kraljeva disciplina vsakega orodja za marketinško avtomatizacijo. Avtomatizirani procesi  za e-mail marketing prihranijo zelo veliko dragocenega časa, pametno vrednotenje leadov (lead scoring) pa zagotovi kakovost kontaktov, ki jih posredujemo prodaji.

Zveni zapleteno?

Pa ni. Marketinška avtomatizacija nam pomaga, da vse on line aktivnosti upravljamo in izvajamo na enem mestu. Tako imamo nenehen dostop do vseh podatkov in lahko vsak korak natančno spremljamo in prilagajamo trenutni situaciji. Na koncu pa dobimo kontaktno listo kakovostnih potencialnih strank.

 

Katere panoge prednjačijo v uporabi content marketinga in orodja za marketinško avtomatizacijo?

Ne uporabljajo ga še vsa podjetja, po raziskavi pa prednjačijo industrije: software in internet, telekomunikacije, računalništvo in elektronika, zdravje in farmacija, poslovne storitve, finančne storitve, proizvodnja ter nepremičnine in gradbeništvo.

 

Katere marketing aktivnosti imajo največji vpliv na poslovanje v letu 2016?

Raziskava pri bralcih Smartinsights je pokazala, da je Content oz. Inbound marketing glavna trženjska tehnika, ki jo uporbljamo za on line generiranje leadov in prodaje ter uvedba marketinške avtomatizacije prva prioriteta podjetij.

mktg_activities_greatest_impact2016.png

Vir: Smartinsights

 

Kdo so glavni ponudniki rešitev na trgu?

Inbound oz. Content marketing prihaja iz Amerike, tako tudi največ ponudnikov rešitev. Vodilni ponudniki so: HubSpot, Pardot, Eloqua, Marketo,…  Mi smo se odločili za orodje HubSpot. Zakaj? Ker je enostavno za uporabo, zelo zmogljivo ter razpolaga z odličnim treningom in svetovanjem.

Iz vidika uporabnika je prava pesem saj za kreiranje, upravljanje in distribucijo vsebin, za nastavitve avtomatiziranih procesov in na koncu analitiko ne potrebuješ verziranega IT strokovnjaka.

Celoten seznam in odlično orodje za verodostojno primerjavo posameznih rešitev med seboj vam nudi G2Crowd. Rezultati temeljijo na oceni uporabnikov posameznih orodij.

 

Kakšni so znaki, da  potrebujete orodje za avtomatizacijo marketinga?

 1. Ne veste, kaj bi najprej naredili. Nenehno skačete iz enega on line kanala na drugega, objavite nekaj tu, nekaj tam, v resnici pa nimate poenotenega procesa, ki bi vse aktivnosti med seboj vsebinsko in časovno povezal.
 2. Ne poznate resničnih rezultatov posameznih on line marketing aktivnosti. Želite pridobiti pregled in zanesljive podatke za vsak korak v vašem on line marketing procesu.
 3. Ste uvedli Content marketing, vendar generiranje leadov ne deluje zares. Predvsem nimate podatkov, kako bi generiranje leadov izboljšali in predvsem od kod prihajajo vaši leadi.
 4. Prodaja se pritožuje, da od marketinga ne dobi dovolj kakovostnih leadov.
 5. Dovolj imate parcialnih rešitev: upravljanje vsakega kanala s svojim orodjem, ki vam trati dragoceni čas.
 6. Ne dosegate zastavljenih on line marketing ciljev.

 

Zaključek: kaj je marketinška avtomatizacija?

“It is software that allows you to automate repetitive tasks, reduce human error, manage complexity and measure and optimize your efforts.” Jeff Bullas

Marketinška avtomatizacija je orodje, ki tehnično celovito podpira Inbound oz. Content marketing pristop. Omogoča nam, da nastavimo  procese, ki se samodejno izvajajo ob določeni aktivnosti spletnega obiskovalca ali kontakta ter nam tako trajnostno zagotovijo generiranje novih leadov, hkrati pa prikaz rezultatov v realnem času.

Dejstvo pa je, da zgolj nakup orodja ne pomaga generirati nove leade in stranke, ključ do uspeha  je dobra strategija ter zadostna količina koristnih in zanimivih vsebin, ki rešujejo izzive strank.

 

New Call-to-action

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.