Hubspot

Ocena - orodje za marketinško avtomatizacijo HubSpot

Orodje za marketinško avtomatizacijo HubSpot omogoča celovito vodenje vseh marketinških aktivnosti. Z 25 % tržnim deležem je vodila platforma v Sloveniji.


HubSpot je vodilna platforma za marketinško avtomatizacijo v Sloveniji s 25,30 % tržnim deležem, kot navedeno na spletnem portalu Datanyze. 

Hubspot Market Share

Vir: Datanyze

 

Združuje vsa potrebna orodja za vodenje marketinga, prodaje in poprodajnih storitev v srednjih in velikih podjetjih. Temelji na inbound marketing metodologiji, pri kateri podjetja z ustvarjanjem SEO optimiziranih spletnih vsebin (blogi, spletne strani, družbena omrežja) direktno nagovarjajo in rešujejo težave potencialnih strank s ciljem povečati obisk spletnega mesta, generiranja leadov in negovanja le-teh, dokler niso pripravljeni za  nakup. 

 

HubSpot osrednja marketinška platforma je enostavna za uporabo in omogoča celovito vodenje marketinških aktivnosti, saj združuje orodja za vsebinski marketing, SEO, upravljanje računov na družbenih omrežjih in oglaševanja, email marketing, upravljanje leadov, marketinško avtomatizacijo ter analitiko. 

 

V tej HubSpot oceni, ki temelji na CRMsearch analizi, smo se zgledovali po ostalih formatih ocenjevanja orodji za marketinško avtomatizacijo in analizirali prednosti ter slabosti posameznih funkcionalnosti znotraj HubSpot orodja za marketinško avtomatizacijo. 

 

Ocena Hubspot orodja za marketinško avtomatizacijo po posameznih funkcionalnostih

 

Načrtovanje in upravljanje kampanj

HubSpot uporablja nabor integriranih orodji za generiranje emailov, pristajalnih strani, spletnih obrazcev in CTA (ang. call-to-action) gumbov s čimer je načrtovanje in upravljanje marketinških kampanj enostavno. V primerjavi z večino drugih orodji za marketinško avtomatizacijo je HubSpot vmesnik manj grafičen in uporablja tabelarični prikaz vsebine. Čeprav se to lahko zdi kot slabost, se je izkazalo, da je takšen uporabniški vmesnik za uporabnike bolj enostaven, saj zahteva manj usposabljanja. 

 

V nasprotju s številnimi drugimi sistemi za marketinško avtomatizacijo, ki leadom negovalno kampanjo (ang. lead nurturing) dodelijo na podlagi enega samega dejanja leada (npr. izpolnitev obrazca, odprtje e-maila...), HubSpot platforma negovalne kampanje leadom dodeljuje na podlagi kombinacije buyer persone in nakupne faze (zavedanje, proučevanje, odločitev). Z upoštevanjem večjega števila vedenjskih značilnosti leada, se določi bolj relevantna negovalna kampanja, ki prikazuje vsebine z večjim kontekstom in s tem posledično poveča možnost konverzije iz leada v stranko.  

 

Prav tako omogoča ustrezno integracijo s PPC (ang. pay-per-click) oglaševalskimi kampanjami. HubSpot sledi kampanji in ključnim besedam PPC ter meri stroške in uspešnost. Za vzpostavitev je potrebna integracija z računi družbenih omrežji; Facebook Manager, LinkedIn in Google Adwords. 

 

Email marketing

Email marketing sledi preprostemu postopku, ki vsebuje konfiguracijo seznama, oblikovanje emaila (iz obstoječih ali lastnih HTML predlog), testiranje emaila, določitev prejemnikov in časa pošiljanja.

 

HubSpot email marketing orodje poleg standardiziranih statičnih seznamov, omogoča tudi ustvarjanje pametnih (dinamičnih) seznamov. Kontakti so dinamičnim seznamom avtomatično dodeljeni, če izpolnjujejo določena merila, določena za ta seznam. Na primer: kontakti, ki delajo v določeni industriji, državi ali dinamičen seznam tisti kontaktov, ki so naredili konverzijo na specifični pristajalni strani ... Prav tako, so kontakti iz dinamičnih seznamov avtomatično odstranjeni, če meril ne izpolnjujejo več. 

 

HubSpot email marketing orodje ima zaradi svoje edinstvenosti združevanja inbound marketinga in marketinške avtomatizacije izrazito prednost pred konkurenco. Orodje omogoča, da komunikacijo z leadi temeljite na njihovem predhodnem obnašanju, saj HubSpot sledi njihovim spletnim aktivnostim. S tem omogoča, da je email komunikacija personalizirana njihovim interesom in stopnji nakupne poti.

 

Ostale prednosti HubSpot email marketing orodja vključujejo: 

 • Izdelava avtomatičnih workflow emailov, ki se generirajo, če lead naredi konverzijo na določeni pristajalni strani, obišče določeno spletno stran, ima interakcijo z določenim emailom ali družbeno objavo … HubSpot statistika kaže, da imajo workflow emaili, generirani na podlagi določenega dejanja eno največjih stopenj konverzije.
 • HubSpot omogoča časovno načrtovanje emailov do 1 leto vnaprej. 
 • Email analitika, ki vključuje št. uspešno prejetih ali zavrnjenih mailov, št odprtih mailov, ter število klikov na spletno povezavo, če je ta vključena v email.
 • Integracija z zunanjimi email ponudniki, kot so Campaign Monitor, Mailchimp in NeverBounce.
 • HubSpot email orodje omogoča A/B email testiranja.

Slabosti HubSpot email marketing orodja vključujejo:  

 • Email orodje ne podpira integracije prijavnih obrazcev znotraj samega emaila, s čimer bi lahko povečali stopnjo konverzije, saj bi prejemnikom omogočili izpolnitev prijavnega obrazca brez zapustitve samega emaila. 

 

Pristajalne strani (ang. landing page) in spletni obrazci

HubSpot tako kot pri email orodju, tudi pri pristajalnih straneh (ang. landing pages) omogoča izdelavo le-teh iz že obstoječih predlog ali lastno izdelavo, za katero je potrebno osnovno znanje HTML-ja.

Spletni obrazci vključujejo pametno funkcionalnost poimenovano “Smart Fields”. Ta avtomatično odstrani vse polja spletnega obraza, ki so bila predhodno že izpolnjena s strani znanega leada. S tem povečamo stopnjo konverzije in izboljšamo uporabniško izkušnjo, saj preprečimo nejevoljo leadov, ki bi drugače iste podatke morali podati večkrat.

A/B testiranje je omogočeno za vse pristajalne strani in spletne obrazce. Ta vam poda analitiko in omogoča eksperimentiranje z različnimi naslovi, slikami in CTA, da lahko določite kaj deluje najučinkovitejše.

 

Točkovanje leadov (ang. lead scoring)

Točkovanje leadov je v HubSpotu izredno enostavno. Sistem točkovanja leadov spremlja leadove aktivnosti na spletni strani, emailih in družbenih omrežjih ter poda rezultat na podlagi vrednosti, ki jo prinaša vašemu podjetju ali organizaciji. Na primer: leadu, ki na vaši spletni strani naredi konverzijo za prenos bele knjige dodelite +10 točk, medtem ko leadu, ki se je odjavil od vašega bloga dodelite -20 točk. Na podlagi števila točk posameznih leadov lahko vidite kateri leadi so pripravljeni za napredovanje v naslednjo fazo nakupne poti.

 

Ostale prednosti Hubspot funkcionalnosti točkovanja leadov so sledeče: 

 • Omogoča negativno točkovanje leadov, s čimer se izloči vse nerelevantne leade (npr. konkurenčna podjetja, iskalce zaposlitve). 
 • Sistem omogoča več različnih naborov točkovanj leadov. To je posebej uporabno za večja podjetja, ki ponujajo več produktov ali storitev, imajo več buyer person in pokrivajo več držav.
  Primer: recimo, da IT podjetje prodaja dve različni vrsti programske opreme in ima dve različni buyer personi, ki imata vsaka svojo prodajno ekipo. V HubSpotu lahko ustvarimo za vsako vrsto programske opreme svoje lead točkovanje, ki ocenjuje interes leadov za posamezen produkt. Na podlagi ocene, da je lead kvalificiran za prodajo, ga nato usmeri k ustrezni prodajni ekipi. 
 • Lead ocena se lahko razvrednoti po določenem času neaktivnosti leada. Čas razvrednotenja je prilagodljiv, običajno je enak času povprečnega prodajnega cikla podjetja.

 

Upravljanje družbenih omrežji

HubSpot orodje za marketinško avtomatizacijo omogoča direktno upravljanje družbenih omrežji, ne da bi vam pri tem bilo potrebno zapustiti uporabniški vmesnik. Dovoljuje neposredno objavljanje na družbenih omrežjih, načrtovanje objav in odgovarjanje na komentarje. 

Analitika družbenih omrežji meri št. sledilcev na posameznem omrežju, št. interakcij s posamezno družbeno objavo, št. klikov na spletno povezavo v objavi in stopnjo konverzije. 

Na drugi strani HubSpot orodje za upravljanje družbenih omrežji ne omogoča naprednejših funkcij kot je glasovanje (ang. Polls), nagradne igre in promocije, ki pripomorejo k povečanju prepoznavnosti podjetja. Za uporabo teh funkcij je potrebno objave objaviti neposredno iz posameznega družbenega omrežja. 

 

Pregled marketinške analitike

HubSpot ponuja močno analitično orodje, ki poda vse pomembne marketinške podatke poenoteno na enem mestu. Ta možnost vam prihrani veliko ur časa, saj vam ni potrebno analizirati in združevati podatkov iz različnih orodji. Nadzorna plošča vam že takoj ob vstopu v HubSpot platformo nudi pregled nad vsemi vam najpomembnejšimi analičnimi podatki, ki si jih lahko poljubno nastavite; število obiskovalcev vaše spletne strani, najbolj gledane spletne vsebine, kampanje z največjo stopnjo konverzije, primerjavo med številom novih in vračajočih obiskovalcev, družbenimi omrežji …Z nekaj kliki so na voljo  tudi podrobna poročila po posameznih sklopih, ki omogoča filtriranje podatkov po nakupni poti leadov, industriji, državah, itd. 

 

HubSpot orodje za marketinško avtomatizacijo je odlično,  prav gotovo pa ni brez pomanjkljivosti. Dejstvo ostaja, orodje je lahko le tako dobro kot oseba, ki z njim upravlja.  

 

Gotovo pa je HubSpot v primerjavi z ostalimi orodji za marketinško avtomatizacijo na tržišču edina celovita rešitev, ki tržnikom omogoča implementacijo inbound marketinga in avtomatizacijo marketinga ter posledično generiranje večjega števila strank za nižjo ceno.  

Če vas zanima še več informaciji o HubSpotu ali če razmišljate o trajnostni optimizaciji poslovnih procesov in uvedbi digitalnih rešitev v marketingu, prodaji in storitvah, se prijavite na 30 minutni individualni HubSpot on-line demo.

New call-to-action

Podobne objave

BODITE OBVEŠČENI O NAJNOVEJŠIH STRATEGIJAH B2B TRGOVANJA

Prijavite se na naš blog in bodite prvi, ki boste izvedeli za nove vpoglede v strategije trženja b2b ter da zgradite ali izboljšate svojo marketinško funkcijo z orodji in znanjem današnje industrije.